45-jarig bestaan Binding

Op woensdag 29 juni 2016 is het 45 jaar geleden dat stichting de Binding werd opgericht. De stichting werd destijds (1971) opgericht om het jeugdwerk van de Doopsgezinde gemeente professioneler en met een subsidierelatie met de gemeente Aalsmeer voort te kunnen zetten en uit te kunnen breiden.

Vanuit deze Doopsgezinde wortels ging de Binding verder als zelfstandig orgaan, verantwoordelijk voor het jeugdwerk in de gemeente Aalsmeer. De kampen, voorheen georganiseerd vanuit de Doopsgezinde gemeente, werden vanuit deze stichting georganiseerd en werden vanaf dat moment ‘Binding-kampen’. Vele Aalsmeerders hebben goede herinneringen aan de kampterreinen van Almen en het bekende Taunus of de prachtige uitzichten in Oostenrijk.

De Binding is echter veel meer dan alleen de kampen. Vanuit deze kampgroepen ontstonden destijds zogenaamde ‘kringen’ die zeer frequent bij elkaar kwamen voor leuke activiteiten of serieuze discussies. Een heel aantal van deze eerste kringen ziet elkaar nog steeds regelmatig in of buiten de Binding, hoewel zij de maximale leeftijd om op kamp te gaan met elkaar reeds geruime tijd hebben overschreden. Vanuit deze kringen ontstond een grote groep actieve vrijwilligers die veel doen en deden voor de stichting. Acties om geld te genereren voor toffe activiteiten, discussie-avonden waar wereldproblemen besproken werden, samen koken of op reis, er gebeurde en gebeurt van alles in de Binding!

Op 6 oktober 1995 opende de Binding de deuren van de Binding-zolder in Kudelstaart. Deze locatie was het begin van jeugdwerk dat niets te maken had met de kampen. Alle kinderen uit Kudelstaart en omstreken konden binnen komen lopen tijdens de inloop of zich inschrijven voor activiteiten als de Boys-club en de Kookworkshops.

In september 2009 kwam er nog een dependance bij in het groeiende Aalsmeer-Oost. Ook hier konden kinderen uit de buurt binnenlopen bij de inloop en meedoen aan verschillende activiteiten. Vanaf deze periode is het jeugdwerk van de Binding langzaamaan steeds breder geworden dan alleen de kampen.

Vanaf 2014 kreeg de Binding de opdracht om ook het combinatiewerk in Aalsmeer vorm te gaan geven. Samen met Sportservice Haarlemmermeer en Cultuurpunt Aalsmeer organiseert de Binding projecten op het gebied van Sport, Cultuur en Welzijn rondom het onderwijs en in de vrije tijd van tieners. Ook de ouders worden in dit aanbod meegenomen in de vorm van workshops rondom de opvoeding. Maar denk bijvoorbeeld ook aan de Buitenspeeldag, de Combifun in de vakantieperiodes en het filmproject.  

Twee jaar geleden besloot een groep jonge enthousiaste vrijwilligers om het voormalige BO (Binding Overleg) nieuw leven in te blazen. Zo ontstond het BEAU (Bindings Eigen Activiteiten Unit). Een groep van ongeveer 15 enthousiaste jongeren tussen de 15 en 25 jaar organiseert een aantal activiteiten buiten de kampperiode om. Ook in de kerstperiode is een groep van 50 vrijwilligers al jaren druk met het neerzetten van het befaamde Binding Kerstspel.  

Reden genoeg om terug te kijken en stil te staan bij al het werk dat de Binding doet en gedaan heeft. Op vrijdag 1 juli viert de Binding haar 45-jarig bestaan met het Bonte Binding Bal. Iedereen die iets met De Binding heeft of had, is van harte welkom om samen een Bonte Avond te vieren met doldwaze acts van onder andere Ome Bil & co, een live (Binding)  band en DJ's. De dresscode van het bal is Bont en Blauw. Een opwarmer voor de kampen van de zomer en een avond vol herinneringen aan die 'goeie ouwe tijd'. Heeft u binding met De Binding, dan bent u van harte welkom vrijdag 1 juli, vanaf 21:00 aan de Zijdstraat 53 in Aalsmeer.